Egészséges táplálkozás

A mai felgyorsult világban nagyon fontos lenne odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Mindannyian szeretnénk egészségesen táplálkozni, ennek érdekében azonban nagyon sok dologra kell odafigyelnünk. Az élelmiszerek milyen tartósítószert, színezéket, adalékanyagot tartalmaznak, mennyi kalória van bennük. Sajnos rengeteg gyorséttermi és félkész ételt fogyasztunk, ami káros hatással van szervezetünkre. Szeretném ismertetni veletek néhány élelmiszerünk jótékony hatását, hogy miért érdemes belőlük többet fogyasztani és odafigyelni a szervezetbe való bevitelükre. 
Nézzük :

A sárgarépa jótékony hatása :

 
A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, mely egész évben beszerezhető.Alapvető vitaminforrás a szervezet számára.Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szeint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak. 
Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.

Az A-vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol nincs jelen (A-vitamin). A fejlődő országokban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.

Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazatfejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.

Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.

Hatékony immunserkentő, fokozza a csecsemőmirigy működését.Karotinpótlással javíthatók az immunválaszok, napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, akivitását, különösen a T-sejtekét, melyek csökkenése jellemző rák- és AIDS betegeknél. Azoknál a népcsoportoknál, akik étrendjében sok a karotionidban gazdag gyümölcs és zöldség, kevesebb a daganatos betegségek (főleg tüdőrák) aránya. Az étrendi béta-karotin csökkenti a hámeredetű tüdő, bőr, méhnyak, légúti, gyomor és vastagbél daganatok számát.

A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvese munkáját, és ezáltal a hasnyálmirigy működését. Ízületi gyulladás leküzdésében is segít a fogyasztása.

A sárgarépa a legtöbb zöldségélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmánk csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.
 
A receptek között megtaláljátok a Tojásos sárgarépa saláta receptjét
 

A szilva jótékony hatásai :

Mivel most van a szilvának a szezonja, nézzük meg kicsit a szilva jótékony hatásait :
A szilva az egyil legnemesebb gyümölcsünk. Már az ókorban is értékes gyümölcsnek számított. Bizonyíték erre, hogy a piramisokba aszalt szilvát helyeztek a fáraók múmiái mellé, éteknek szánva a túlvilág felé vezető útra. Az etruszkok és a rómaiak is igen kedvelhették a szilvát, hiszen több mint 12 szilvafajtáról találunk említést különféle emlékekben.
A szilva akár nyersen, salátában, süteményben, kompótként és lekvárként is mámorító. Süteményeknél említésre méltó a pite, és a lepény, illetve a klasszikusnak mondható szilvásgombóc.  Kiválóan illik hozzá a fahéj és a vanília. Aszalva is nagyon finom, akár nasinak, vagy húsok töltelékének is felhasználható. Télire a fagyasztóba is eltehetünk belőel. Természetesen készítenek belőle pálinkát is :)
A szilva isteni íze mellett tápanyagforrásai miatt is említésre méltó. Kalóriaszegény, 10 dkg gyümölcs mindössze 52 Kcal-t tartalmaz. Nem találhatóak benne  telített zsírsavak. Magas rosttartalmú gyümölcs. Ezen kívül fontos ásványi anyagokat és vitamionokat tartalmaz :
 
  • Rost, szorbit, szatén tartalma elősegíti az anyagcserét
  • C-vitamin forrás, mely igen jelentős antioxidáns. Segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban
  • A-vitamin, béta-karotin tartalma jótékony hatással van a látásra, bőrre, és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére, a rák szövődményeinek megelőzésében is szerepe van
  • Vas, kálium és fluorid tartalma szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében, a szív működésében, a szívverés és a vérnyomás normális működésének megtartásában
  • B vitamin komplexeket is tartalmaz, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
  • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához
  • Aszalt formája hashajtó hatásáról ismert.
  • Csökkenti a vércukorszintet, véd az AMD ellen, lassítja az öregedést, gyulladáscsökkentő hatású

 

Főszerepben a gyömbér

A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. Több egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi testben és így számos betegség kezelésében rendkívül hatékonynak bizonyul.
Jótékony tulajdonságainak köszönhetően sokan gyakorlatilag orvosságként tartják számon. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel.

A gyömbér 10 gyógyhatása
A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is. Aki szívesebben fordul a természetes orvosságokhoz betegségek kezelésekor, annak polcáról a gyömbér elengedhetetlen. Mivel elég ritkán jelentkeznek mellékhatásai, a gyömbért bárki nyugodtan fogyaszthatja, de azok, akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal!

A gyömbér 10 legfőbb gyógyhatása

1. Féken tartja a cukorbetegséget

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. A szakértők ajánlata: fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve a vércukorszntünk szabályozására! A gyömbér segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk is: rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vizelet fehérjeszintje, valamint védi az idegeket és a vérzsírszintet is csökkenti cukorbetegeknél.

2. Megnyugtatja a felkavarodott gyomrot

A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást. A szakértők gyakran ajánlják a gyömbért komoly gyomorbántalmak, például a diszpepszia vagy bélgörcsök enyhítésére, de sokszor használják baktérium okozta hasmenés kezelésére is. Az emésztés javítása érdekében néha együnk egy kis gyömbért egy-egy nagyobb fogás után! A gyömbér pozitívan hat a szervezetre és hamar elmulasztja a gyomorrontás tüneteit is. Ha pedig gyomorégést érez, igyon gyömbérteát napi több alkalommal az azonnali megkönnyebbülésért!

3. Javítja a szív egészségét

A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív, az erek és a húgyutak számára is.

4. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek! Így természetes úton méregteleníthetjük a szervezetünket, javulhat a közérzetünk és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát is. A sima megfázás tüneteinek enyhítésére forraljunk fel egy liter vizet, keverjünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért és törölköző alatt inhaláljunk vele!

5. Hatékony lehet a rák ellen

A gyömbér a petefészekrák kezelésében is hasznos lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák „megvadult” sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.

6. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat

Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható: őrlemény vagy kapszula formájában azonnali enyhülést hozhat az éles fájdalomra. A menstruációs görcsök csillapítására fogyasszunk gyömbérteát barna cukorral!

7. Terhesség alatt enyhíti a reggeli rosszulléteket

A reggeli rosszullétekben szenvedő terhes nők számára is segítségül lehet a gyömbér, mivel hasonló hatást fejt ki, mint a B6-vitamin. A gyömbér azonnali felüdülést nyújthat a rosszullétből, hányingerből vagy szédülésből, főleg, ha kis mézzel keverve rágcsálunk belőle. Aki nem szereti a nyers gyömbér ízét, étrend-kiegészítőként is fogyaszthatja.
Fontos: Terhes kismamák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, mielőtt gyömbért alkalmaznának, mert egyes szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségben történő fogyasztása veszélyzetetheti a magzatot. 



8. Csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére is kiváló. A fájdalom csillapításához napi kétszer kenjük be az érintett felületet meleg gyömbérkrémmel és kurkumával. Ezzel egy időben építsük be a gyömbért nyers vagy főzött állapotában az étrendünkbe. Mindemellett az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére adhatunk gyömbéres illóolajat a fürdővízhez is. Több tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér hatékonyabban csillapítja az arthritiszes betegek fájdalmait, mint a placebo. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a gyömbér nem képes meggyógyítani az arthritiszes betegségeket, csupán enyhíti a gyulladást és a vele járó fájdalmat!

9. Enyhíti a migrént

Bizonyított tény, hogy a gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat, mert meggátolja, hogy a prosztaglandinok fájdalmat és gyulladásokat okozzanak az erekben. Migrénes fejfájás esetén hígítsunk vízzel kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egyharmad teáskanál gyömbért némi vízzel! Mivel a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, fogyaszthatunk gyömbérteát is a migrén kezelésére, hogy az elviselhetetlen fájdalmat és a szédülést vagy hányingert enyhítse.

10. Csillapítja a köhögést

A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, köhögéscsillapításra is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet. Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, illetve ihatunk gyömbérlevet vagy -teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat a gyorsabb gyógyulás érdekében.


Forrás: https://drtihanyi.com/

A gyömbért egész évben érdemes fogyasztani, jótékony hatásaira tekintettel.  Nálunk is egyre elterjedtebb a használata. Első ízben teába, vagy teaként,  de egyre gyakrabban használjuk a konyha más területein is, illetve egészségmegőrzésben is fontos szerepe van.