
Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.

Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. A sárgarépa gyógyítása láncszerű. Ha a máj tisztulása megindult, a bőr szépségén is észrevehető. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.
Hatékony immunserkentő, fokozza a csecsemőmirigy működését.Karotinpótlással javíthatók az immunválaszok, napi természetes béta-karotin bevitel jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, akivitását, különösen a T-sejtekét, melyek csökkenése jellemző rák- és AIDS betegeknél. Azoknál a népcsoportoknál, akik étrendjében sok a karotionidban gazdag gyümölcs és zöldség, kevesebb a daganatos betegségek (főleg tüdőrák) aránya. Az étrendi béta-karotin csökkenti a hámeredetű tüdő, bőr, méhnyak, légúti, gyomor és vastagbél daganatok számát.
A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvese munkáját, és ezáltal a hasnyálmirigy működését. Ízületi gyulladás leküzdésében is segít a fogyasztása.
A sárgarépa a legtöbb zöldségélével ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmánk csak 25%-t tudja hasznosítani, míg főzve a sejtfalak károsodása miatt és az ételben jelen lévő zsírok miatt több mint a fele hasznosulhat.
A szilva jótékony hatásai :

- Rost, szorbit, szatén tartalma elősegíti az anyagcserét
- C-vitamin forrás, mely igen jelentős antioxidáns. Segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban
- A-vitamin, béta-karotin tartalma jótékony hatással van a látásra, bőrre, és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére, a rák szövődményeinek megelőzésében is szerepe van
- Vas, kálium és fluorid tartalma szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében, a szív működésében, a szívverés és a vérnyomás normális működésének megtartásában
- B vitamin komplexeket is tartalmaz, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
- K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához
- Aszalt formája hashajtó hatásáról ismert.
- Csökkenti a vércukorszintet, véd az AMD ellen, lassítja az öregedést, gyulladáscsökkentő hatású
Főszerepben a gyömbér

A gyömbér 10 legfőbb gyógyhatása
1. Féken tartja a cukorbetegséget
A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. A szakértők ajánlata: fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve a vércukorszntünk szabályozására! A gyömbér segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk is: rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vizelet fehérjeszintje, valamint védi az idegeket és a vérzsírszintet is csökkenti cukorbetegeknél.
2. Megnyugtatja a felkavarodott gyomrot
A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást. A szakértők gyakran ajánlják a gyömbért komoly gyomorbántalmak, például a diszpepszia vagy bélgörcsök enyhítésére, de sokszor használják baktérium okozta hasmenés kezelésére is. Az emésztés javítása érdekében néha együnk egy kis gyömbért egy-egy nagyobb fogás után! A gyömbér pozitívan hat a szervezetre és hamar elmulasztja a gyomorrontás tüneteit is. Ha pedig gyomorégést érez, igyon gyömbérteát napi több alkalommal az azonnali megkönnyebbülésért!
3. Javítja a szív egészségét
A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív, az erek és a húgyutak számára is.
4. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát
A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek! Így természetes úton méregteleníthetjük a szervezetünket, javulhat a közérzetünk és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát is. A sima megfázás tüneteinek enyhítésére forraljunk fel egy liter vizet, keverjünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért és törölköző alatt inhaláljunk vele!
5. Hatékony lehet a rák ellen
A gyömbér a petefészekrák kezelésében is hasznos lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák „megvadult” sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.
6. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat
Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható: őrlemény vagy kapszula formájában azonnali enyhülést hozhat az éles fájdalomra. A menstruációs görcsök csillapítására fogyasszunk gyömbérteát barna cukorral!
7. Terhesség alatt enyhíti a reggeli rosszulléteket
A reggeli rosszullétekben szenvedő terhes nők számára is segítségül lehet a gyömbér, mivel hasonló hatást fejt ki, mint a B6-vitamin. A gyömbér azonnali felüdülést nyújthat a rosszullétből, hányingerből vagy szédülésből, főleg, ha kis mézzel keverve rágcsálunk belőle. Aki nem szereti a nyers gyömbér ízét, étrend-kiegészítőként is fogyaszthatja.
Fontos: Terhes kismamák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, mielőtt gyömbért alkalmaznának, mert egyes szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségben történő fogyasztása veszélyzetetheti a magzatot.
8. Csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat
A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére is kiváló. A fájdalom csillapításához napi kétszer kenjük be az érintett felületet meleg gyömbérkrémmel és kurkumával. Ezzel egy időben építsük be a gyömbért nyers vagy főzött állapotában az étrendünkbe. Mindemellett az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére adhatunk gyömbéres illóolajat a fürdővízhez is. Több tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér hatékonyabban csillapítja az arthritiszes betegek fájdalmait, mint a placebo. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a gyömbér nem képes meggyógyítani az arthritiszes betegségeket, csupán enyhíti a gyulladást és a vele járó fájdalmat!
9. Enyhíti a migrént
Bizonyított tény, hogy a gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat, mert meggátolja, hogy a prosztaglandinok fájdalmat és gyulladásokat okozzanak az erekben. Migrénes fejfájás esetén hígítsunk vízzel kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egyharmad teáskanál gyömbért némi vízzel! Mivel a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, fogyaszthatunk gyömbérteát is a migrén kezelésére, hogy az elviselhetetlen fájdalmat és a szédülést vagy hányingert enyhítse.
10. Csillapítja a köhögést
A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, köhögéscsillapításra is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet. Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, illetve ihatunk gyömbérlevet vagy -teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat a gyorsabb gyógyulás érdekében.
Forrás: https://drtihanyi.com/
A gyömbért egész évben érdemes fogyasztani, jótékony hatásaira tekintettel. Nálunk is egyre elterjedtebb a használata. Első ízben teába, vagy teaként, de egyre gyakrabban használjuk a konyha más területein is, illetve egészségmegőrzésben is fontos szerepe van.