Befőzés, aszalás, tartósítás
1.) Fahéjas szilvalekvár, ahogy én készítem
Hozzávalók :
- 6 kg magvaváló szilva
- 1 kg kristálycukor
- 3 csomag 3 in 1 zselésítő
- fahéj ízlés szerint (2-3 ek.)
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés :
A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk. A Konyhai Mindenttudóban, vagy a Kombiséfben felaprítjuk. Így igen nagy mértékben lerövidítjük a főzési időt. Az 5,7 l-es Mesterszakács Fémedénybe öntjük a felaprított szilvát, hozzáadjuk a cukorral elvegyített zselésítőt, a fahéjat, szegfűszeget, alaposan összekeverjük, majd közepes fokozaton kezdjük főzni, ha már felforrt, a főzőlapot alacsony fokozatra kapcsoljuk, és hagyjuk kb. 40-45 percet főni. Közben néhányszor megkeverjük. Még forrón üvegekbe merjük. Hagyjuk kihűlni, majd folpackkal lefedjük (én dupla rétegben szoktam rátenni a folpackot, ami közé egy késhegynyi NABenzoátot teszek, így biztosan nem romlik meg) és gumizzuk. Aztán mehet is a polcra.