Főételek

1.) Töltött cukkíni

       Hozzávalók :
       - 4 nagyobb cukkíni
       - 30 dkg darált hús
       - 1 csésze rízs
       - 1 fej hagyma
       - 2 teáskanál olaj
       - só, bors
       - friss bazsalikom
       - fél csésze zsemlemorzsa
       - fél csésze reszelt sajt
       - 1 tojás
       - fél csésze fehér bor
     
       Elkészítés :
       1.) A cukkínit mossuk meg, vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a közepét
       2.) A cukkínit a MicroGourmetben előpároljuk, a rizst a rízsfőzőben megfőzzük
       3.) Előmelegített serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, majd kanalazzuk az előfőzött cukkínikbe
       4.) A darált húst fűszerezzük, a hagymás serpenyőben a fehérborral felöntve lepirítjuk, megszórjuk aprított bazsalikommal
       5.) Adjuk a húshoz a rízst, a tojást, jól keverjük össze.
       6.) Töltsük meg a cukkíniket, szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt sajttal.
       7.) Süssük aranybarnára
 
 

2.) Sült spagettitorta 

Hozzávalók :
  • 25 dkg spagetti
  • 10 dkg angolszalonna
  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 3-4 dkg parmezán
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítés :

A szalonnát apróra kockákra vágjuk, a cukkinit felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk, (mandolin szeletelővel azonnal csíkokra vághatjuk). Kevés olíva olajon pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a cukkinit, és a borsót. 5-8 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzá adjuk az aprított fokhagymát. A maxi-mixben a tojásokat sóval. borssal, a tejszínnel és a parmezánnal alaposan összerázzuk. A tésztát kifőzzük sós vízben. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.a tésztát összekeverjük a zöldségraguval, és a tojásos öntettel, majd a szilikon tortaformába öntjük. kb. 25 percig sütjük. Tetejére tehetünk reszelt trappistát.  Langyosan a legfinomabb. Szeletelhetjük tortaszelet formára, kis fokhagymás öntettel isteni finom.

 

3.) Töltött zsemle

Hozzávalók 3 személyre :
  • 6 db zsemle
  • 25 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg mazsola 
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom héja reszelve
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 6 ek. baracklekvár

 

Elkészítés :
A tejet egy csomag vaníliás cukorral, a citromhéj felével és a mazsolával felforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét is.
A zsemlék tetejét háromnegyedig bevágjuk, majd kivájjuk a belét. 
Egy tálba morzsoljuk a zsemle belét, hozzáadjuk a túrót, a tojásokat, a tejfölt, a vaníliáscukrot, a kristálycukrot, a citromhéjat, illetve a tejből leszűrt mazsolát.
Az tölteléket alaposan összekeverjük. 
A maradék vajjal kikent ultraproba sorakoztatjuk a zsemléket. 1-2 kanál langyos tejjel meglocsoljuk a zsemlék belét, majd megtöltjük a töltelékkel. 
A túrós töltelék tetejére 1-1 kanál baracklekvárt teszünk. még 1 kanál tejet locsolunk rá, majd "becsukjuk" a zsemléket. A zsemlék tetejét ismét meglocsoljuk a tejjel. 170 fokon tetővel sütjük 10-12 percig, majd levesszük a tetőt, és 15-20 percig tovább sütjük. Közben 1-1 kanál tejjel locsolgatjuk, hogy ne száradjon ki. 
Tálalás előtt porcukorral meghintjük, vagy baracklekvárral tálaljuk.
 
 

4.) Tejfölös, gombás csirkemell

Hozzávalók :
  • 1 csirkemell filézve
  • 1 kis poharas tejföl
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 6-7 ek. liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • étolaj

Elkészítés :

A húst nagyobb kockákra, vagy csíkokra vágom, lisztbe forgatom, majd forró olajon lepirítom, utána kiszedem egy tálra. A hagymár a turbó aprítóval apróra vágom, és az olajon üvegesre párolom. A gombát megmosom, felaprítom, (nem kell túl apróra vágni) és a hagymához teszem párolódni. Frissen őrölt borssal és sóval fűszerezem. Mikor a gomba félig megpárolódott, közé teszem a lepirított húst, és még néhány percig hagyom párolódni. Utána 6 dl vízzel felöntöm, és kb. 10 percig forralom. A tejfölt 5-6 evőkanál liszttel és annyi vízzel, hogy krémes állaga legyen, simára keverem és a forrásban lévő ételhez adom. Folyamatosan kevergetem, amég be nem sűrűsödik. Utána lefedem, és a kikapcsolt főzőlapon hagyom.

Tésztával, tarhonyával, vagy rízzsel tálalom.

 

5.) Mustáros csirkemell

Hozzávalók :
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 5 fej vöröshagyma
  • Étolaj
  • só, bors
  • 4-5 evőkanál mustár (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál liszt
A hagymát szeletekre vágom a konyhaművész szeletelővel, és a nagy nyeles serpenyőben, kevés olajon megdinsztelem. A húst csíkokra vágom, majd a hagymához adom. Tovább pirítom. Őrölt borssal ízesítem. Mikor már jól megpirult a hús, megsózom. A mustárt a liszttel és 2 dl vízzel csomómentesre keverem, majd a húsra öntöm. Összeforralom.
Míg a hús készül, a mikrós rízsfőzőben kukoricás rízs készítek köretnek.