Kenyerek
1.) Szezámmagos Kenyér
Elkészítési idő : 20 perc
Pihentetési idő : 1 + 1 óra
Sütési idő : 25-30 perc, 200°C-on előmelegített sütőben
Hozzávalók :
-
20 g friss élesztő
-
2 ml cukor (1 kk)
-
50 ml víz
-
200 g normál liszt
-
200 g tönkölybúza liszt
-
300 ml langyos víz
-
7 ml só (3 kk)
-
50 ml szezámmag
-
1 tojásfehérje
-
30 ml szezámmag a külsejére
Elkészítés :
1.) A 4,5l-es kelesztő tálban oldjuk fel 50ml vízben a cukrot és az élesztőt
2.) Adjuk hozzá a két fajta lisztet, a langyos vizet, sót, szezámmagot, majd alaposan keverjük össze
3.) Gyúrjuk kb. 10 percig, míg egy nem ragadós labdát tudunk formálni belőle
4.) Fedjük le a kelesztő tálban lévő tésztát és hagyjuk kelni, míg a fedő le nem ugrik a tálról
5.) Tegyük a megkelt tésztát az 1,8l-es UltraProba, óvatosan nyomkodjuk bele a formába.
Hintsük meg a tetejét liszttel, fedjük le és hagyjuk állni egy órát
6.) Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Kenjük meg a tészta tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg
szezámmaggal
7.) Süssük fedő nélkül 25-30 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni, mielőtt kiemelnénk a formából.