Kenyerek

1.) Szezámmagos Kenyér

 

Elkészítési idő : 20 perc

Pihentetési idő : 1 + 1 óra

Sütési idő : 25-30 perc, 200°C-on előmelegített sütőben

 

Hozzávalók :

  • 20 g friss élesztő

  • 2 ml cukor (1 kk)

  • 50 ml víz

  • 200 g normál liszt

  • 200 g tönkölybúza liszt

  • 300 ml langyos víz

  • 7 ml só (3 kk)

  • 50 ml szezámmag

  • 1 tojásfehérje

  • 30 ml szezámmag a külsejére

 

 

Elkészítés :

1.) A 4,5l-es kelesztő tálban oldjuk fel 50ml vízben a cukrot és az élesztőt

2.) Adjuk hozzá a két fajta lisztet, a langyos vizet, sót, szezámmagot, majd alaposan keverjük össze

3.) Gyúrjuk kb. 10 percig, míg egy nem ragadós labdát tudunk formálni belőle

4.) Fedjük le a kelesztő tálban lévő tésztát és hagyjuk kelni, míg a fedő le nem ugrik a tálról

5.) Tegyük a megkelt tésztát az 1,8l-es UltraProba, óvatosan nyomkodjuk bele a formába.

Hintsük meg a tetejét liszttel, fedjük le és hagyjuk állni egy órát

6.) Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Kenjük meg a tészta tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg

szezámmaggal

7.) Süssük fedő nélkül 25-30 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni, mielőtt kiemelnénk a formából.